OAJ: Det finns inget behov att ändra uppsägningsskyddet

OAJ motsätter sig regeringens förslag att försämra arbetstagarnas anställningstrygghet genom att ändra lagstiftningen om uppsägning. Om lagändringen går igenom skulle det i fortsättningen räcka med en saklig orsak för att säga upp en anställd, till skillnad från dagens krav på sakliga och vägande skäl.


Undervisningssektorns fackorganisation OAJ har gett sitt utlåtande om regeringens planer att försvaga uppsägningsskyddet för anställda. Förutom att tröskeln för uppsägning skulle bli lägre, skulle förslaget även försämra helhetsbedömningen av uppsägningsgrunden. Arbetsgivarens skyldighet att ge varningar skulle luckras upp och likaså skyldigheten att försöka omplacera arbetstagaren innan uppsägning.

Enligt OAJ är lagändringen onödig och skulle undergräva en av arbetsrättens grundprinciper att skydda den svagare parten i anställningsförhållandet, det vill säga arbetstagaren.

– Vi ser inget behov av den här typen av förändringar. Det är redan möjligt enligt dagens lagstiftning att säga upp en anställd som grovt brutit mot eller försummat sina arbetsplikter. Dessutom är konsekvensbedömningen av lagförslaget bristfällig och utan arbetstagarperspektiv, betonar OAJ:s juridiska direktör Ulla Walli.

Lagändringen skulle också leda till osäkerhet.

– Först efter några år med ny rättspraxis vet vi bättre hur mycket lättare det sist och slutligen blev att säga upp anställda, säger Walli.

Förändringen skulle gälla alla som jobbar i arbetsavtalsförhållande. Bland OAJ:s medlemmar skulle det till exempel gälla lärare inom småbarnspedagogik i både kommunala och privata daghem, lärare inom fritt bildningsarbete och grundläggande konstundervisning, lärare i privata grundskolor och yrkesläroanstalter samt lärare vid universitet och yrkeshögskolor.