Työministeri korosti opettajien arvoa – ”Kasvua ei synny ilman riittävää osaamispääomaa”

Tuore työministeri Matias Marttinen onnitteli OAJ:tä kunnan palkkaratkaisusta ja toivoi yhteistyön jatkuvan ratkaisukeskeisenä. Valtuutetut ”grillasivat” ministeriä koulutuksen rahoituksesta, kelpoisuuksista, opettajarekisteristä, jatkuvasta oppimisesta ja kansainvälisten osaajien houkuttelusta.

Työministeri Matias Marttinen kiitti valtuutettuja työstä, jota koulutuksen ja kasvatuksen ammattilaiset tekevät tulevien sukupolvien hyväksi. Kuva: Leena Koskela

Työministeri Matias Marttinen (kok) toi OAJ:n valtuustolle valtiovallan tervehdyksen. Toista viikkoa työministerinä toimiva Marttinen sivusi puheesssaan niin koulutuspolitiikkaa, talouspolitiikkaa kuin työmarkkina-asioita. Puheen kantavana teemana oli talouden kääntäminen kasvuun.

– Meillä on takana aika pitkä apea talouden vaihe Suomessa. Nyt näyttää siltä, että positiivisia signaaleja ja vireitä on taas näköpiirissä. Talous on viime vuoden lopulta ottanut käänteen parempaan. Työllisyyskehitys seuraa perässä, mutta viiveellä, Marttinen totesi.

Koulutus kasvattaa inhimillistä pääomaa, innovatiivisuutta ja tuottavuutta, mikä pitkässä juoksussa vauhdittaa talouden kasvua.

Hän korosti myös koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen merkitystä talouskasvulle.

– Kun puhutaan Suomen tulevaisuudesta, on tärkeää puhua koulutuksesta ja osaamistasosta. Ilman vahvaa koulutusta meillä ei ole osaavaa työvoimaa eikä vahvaa talouskasvua tulevaisuudessa. Koulutus kasvattaa inhimillistä pääomaa, innovatiivisuutta ja tuottavuutta, mikä pitkässä juoksussa vauhdittaa talouden kasvua. Kasvua ei synny ilman riittävää osaamispääomaa. Tässä te koulutuksen ja kasvatuksen ammattilaiset teette arvokasta työtä joka päivä ja joka viikko tulevien sukupolvien hyväksi, ja siitä haluan lausua nöyrän kiitoksen, Marttinen sanoi.

Työministeri luottaa ammattijärjestöjen jäsenyyden houkuttelevan jatkossakin

OAJ on hallituskauden alusta lähtien kritisoinut voimakkaasti monia hallituksen työelämälinjauksia, kuten vientimallilakia, määräaikaisten aseman heikentämistä ja aikomusta muuttaa ensimmäinen sairaspäivä palkattomaksi. 

Tutustu OAJ:n koontiin hallituksen työelämäheikennyksistä

Lista sai jatkoa puoliväliriihessä huhtikuussa, kun hallitus päätti poistaa ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Asia puhutti paljon OAJ:n valtuutettuja kokouksen alusta lähtien. 

Työministeri sanoi uskovansa, että verovähennysoikeuden poistumisesta huolimatta järjestäytymisaste säilyy Suomessa korkeana. Hän viittasi Helsingin Sanomien tuoreeseen gallupiin, jonka mukaan selvä enemmistö aikoo pysyä ammattiliiton jäsenenä, vaikka jäsenmaksun verovähennysoikeus poistuisi. 

– HS:n gallup vastasi pitkälti sitä ajatusta, joka itselläni on: valtaosa aikoo jatkaa liiton jäsenenä. Ajattelen, että tilanteessa, jossa kaikkien ostovoima paranee ja käteen jää enemmän, niin kyllä sillä tulolla pystyy hyvin maksamaan jäsenmaksun omaan liittoon, Marttinen sanoi.

HS:n gallup vastasi pitkälti sitä ajatusta, joka itselläni on: valtaosa aikoo jatkaa liiton jäsenenä.

Konkreettinen hyöty jäsenyydestä on esimerkiksi se, että ammattijärjestö neuvottelee ja sopii jäsentensä puolesta palkankorotuksista ja muista palvelussuhteen ehdoista. Viime viikolla päättyneissä kunta-alan neuvotteluissa OAJ sopi opettajille yhteensä 9,17 prosentin palkankorotukset.

– Onnittelut siitä, että kuntapuolelle saatiin neuvotellen palkkaratkaisu. Kahden viikon aikana [työministerinä] olen oppinut, että tämän tarkemmin ei pidä ottaa kantaa näihin asioihin, joten palkankorotustasoa en tule kommentoimaan. Mutta on arvokasta, että ratkaisu on syntynyt, koska se luo näkymää ja työrauhaa, Marttinen totesi.

On arvokasta, että palkkaratkaisu on syntynyt, koska se luo näkymää ja työrauhaa.

Hanna Iso-Kuortti (kuvassa vaaleassa takissa) perusteli työministerille, miksi päiväkodin johtajien kelpoisuusvaatimuksista on tärkeää pitää kiinni.

Valtuutettujen grillistä varovaisia kantoja

Puheen jälkeen OAJ:n valtuustoryhmät esittivät työministerille kysymyksiä ajankohtaisista edunvalvontateemoista. 

SOOLin Julia Lautala kertoi, että opiskelijoita huolettavat yliopistokoulutuksen resurssien ja opetushenkilöstön riittävyys. Hän kysyi, miten työministeri aikoo pitää huolta koulutuksen erityissuojeluksesta ja siitä, että osaavaa ja hyvinvoivaa henkilöstöä on riittävästi.

VOL:n valtuutettu Hanna Iso-Kuortti perusteli päiväkodin johtajien kelpoisuusehtojen merkitystä. OAJ ja VOL ottivat asiaan eilen yhdessä kantaa. Iso-Kuortti kysyi, onko kokoomus valmis puolustamaan kelpoisuuksien säilyttämistä.

Opiskelijoita huolettavat yliopistokoulutuksen resurssien ja opetushenkilöstön riittävyys.

Yleissivistäviä opettajia edustava Tiina Karjalainen muistutti OAJ:n pitkäaikaisesta tavoitteesta, opettajarekisteristä. Hän muistutti, että opettajarekisterin perustamisen esteenä eivät voi olla kustannukset, koska ne eivät ole suuret. Hän kysyikin, mitä mieltä Marttinen on opettajarekisterin tarpeellisuudesta. 

Näihin kysymyksiin Marttinen vastasi ympäripyöreästi ja perusteli varovaisuuttaan sillä, että ne kuuluvat toisten ministerien tonteille. 

– Hyvä että saatiin grilli aikaiseksi, se pitää jalat maassa, hän totesi yhteisesti kaikille kysymyksiä esittäneille valtuutetuille.

Ammatillisia opettajia edustavan OAO:n valtuutetun Atte Kortteen kysymykseen aikuiskoulutustukea korvaavasta pysyvästä mallista Marttinen vastasi konkreettisemmin.

Hän kertoi odottavansa kokemuksia nyt käynnissä olevasta kaksivuotisesta pilotista. Tavoitteena on Marttisen mukaan luoda aikuisten osaamisen kehittämiseksi malleja, joissa työnantajat olisivat myös vahvasti mukana tarjoamassa koulutusmahdollisuuksia työntekijöilleen. 

Tavoitteena on Marttisen mukaan luoda aikuisten osaamisen kehittämiseksi malleja, joissa työnantajat olisivat myös vahvasti mukana tarjoamassa koulutusmahdollisuuksia työntekijöilleen. 

– [OAJ:n puheenjohtajan] Katarinan kanssa palaamme asiaan. Seurataan pilotin tuloksia ja tehdään jatkolinjauksia varmaankin syksyn aikana, Marttinen sanoi.

Myös YLL:n valtuutetun Seppo Sainion kysymykseen kansainvälisten tutkijoiden houkuttelusta Suomeen työministeri vastasi luvaten tekoja asian edistämiseksi.

Hän kertoi tapaavansa ensi viikolla yliopiston rehtoria ja aikovansa käydä läpi, miten ulkomaisten työntekijöiden ja opiskelijoiden asemaa voidaan parantaa ja edistää sitä, että valmistumisen jälkeen voisi jäädä Suomeen. 

– Haluan sanoa teille, että hallituksen politiikka kokonaisuutena edistää työperäistä maahanmuuttoa. Lisätyötä [tämän edistämiseksi] pitää tehdä. 

Keskustellen ja ratkaisuhakuisesti eteenpäin

Matias Marttinen korosti useaan otteeseen yhteistyön merkitystä ja sitä, miten tiivistä yhteistyö on ollut OAJ:n puheenjohtajan Katarina Murron kanssa koko hallituskauden ajan. 

– Olen pragmaattinen päätöksentekijä. Emme aina löydä yhteistä näkemystä, mutta keskustellaan. Aina pitää esittää ratkaisuja, kuten puheenjohtajanne on tehnyt. Olen tavannu Katarinaa usein, ja hän on tuonut aina rakentavia ratkaisuehdotuksia, puhutaanpa koulutuspolitiikasta tai työmarkkinoista. Kun tällä tiellä jatketaan, löydämme aina sen, että meillä on enemmän yhteistä kuin eroja.

Emme aina löydä yhteistä näkemystä, mutta keskustellaan. Aina pitää esittää ratkaisuja, kuten puheenjohtajanne on tehnyt.

Myös Murto pitää yhteistyötä tärkeänä.

– Arvostan työministerin vierailua. Yhteistyö on ollut aina todella hyvää ja rakentavaa hänen kanssaan. Haluan ja uskon vahvasti, että se tulee sellaisena myös jatkumaan, Katarina Murto sanoo. 

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuvat: Leena Koskela

 

Ajankohtaista teemasta Järjestö