Puhelimet kielletään oppitunneilta – kouluilla valta päättää välitunneista

Eduskunta on hyväksynyt perusopetuslakiin muutokset, joilla kielletään oppilaiden mobiililaitteiden käyttö perusopetuksen oppitunneilla ilman opettajan lupaa. Lakimuutos tuo koulujen arkeen kaivattua selkeyttä ja työrauhaa.

Mobiililaitteet ovat 1.8.2025 lähtien pääsääntöisesti kiellettyjä oppitunneilla, ellei opettaja erityisesti salli niiden käyttöä opetuksellisin tai terveydellisin perustein.

Digitaaliset välineet säilyvät edelleen osana oppimista kaikissa oppiaineissa. Laitteiden käyttö koulussa tapahtuu jatkossa aina pedagogisin perustein ja opettajan harkinnan mukaan.

– Juuri näin kuuluukin olla. Lakimuutos vahvistaa opettajien ja rehtoreiden mahdollisuuksia turvata työrauhaa. Se antaa opettajille pitkään kaivatun tuen arkeen, kun puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käyttö oppitunneilla voidaan kieltää, kertoo OAJ:n juristi Ira Hietanen-Tanskanen.

Koulun järjestyssäännöissä tulee määrätä, missä kännyköitä ja muita mobiililaitteita säilytetään oppituntien aikana. Koulussa voidaan esimerkiksi päättää, että puhelimet säilytetään häiriöttömässä tilassa oppilaan omassa laukussa tai puhelin tuodaan puhelinparkkiin.

Lakimuutos mahdollistaa kiellon koko koulupäiväksi

Lakimuutoksen myötä koulu voi järjestyssäännöissään kieltää kännyköiden ja muiden mobiililaitteiden käytön myös koko koulupäiväksi – mukaan lukien välitunnit, ruokailut ja siirtymätilanteet. Järjestyssäännöissä tulee määrätä puhelimien käytöstä ja säilytyksestä.

Eduskunnan sivistysvaliokunta painotti mietinnössään koko päivän kiellon olevan mahdollinen, ja että asiaa tulisi tarkastella myös ikäsidonnaisesti. Yhtenäisessä peruskoulussa tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ala- ja yläkoulun oppilailla on eri pelisäännöt.

– On tärkeää, että lakimuutoksen vaikutuksia koulujen arkeen ja oppilaiden hyvinvointiin arvioidaan. Parantaako muutos työrauhaa? Miten mobiililaitteiden käytöstä ja säilytyksestä käytännössä määrätään, ja noudatetaanko määräyksiä? Ainakin nämä vaikutukset koulujen arkeen tulee selvittää, sanoo Hietanen-Tanskanen.

Uusimmat uutiset ja tiedotteet