Toukokuun alussa kuntiin ja hyvinvointialueille syntyi kolmivuotinen työ- ja virkaehtosopimus. Julkisessa keskustelussa huomio kiinnittyi ensimmäiseksi rahaan.
Esimerkiksi opettajille OAJ neuvotteli yleisen linjan mukaisten palkankorotusten päälle uuden palkkaohjelman, jolloin sopimuskaudella palkankorotukset nousevat 9,17 prosenttiin.
Vähemmälle huomiolle jäi se, että luottamusmiehen nimike vaihdettiin luottamusedustajaksi.
– Tämä on luonteva ja tärkeä askel sukupuolineutraalien nimikkeiden suuntaan. Arvio ja toive on, että myös muut sopimukset ja lainsäädäntökin seuraavat pian perässä, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
Muutosta edistää osaltaan EU:n palkka-avoimuusdirektiivi, joka velvoittaa työnantajat varmistamaan, että tehtävänimikkeet ovat sukupuolineutraaleja. Direktiivin pohjalta viilataan parhaillaan kansallista lainsäädäntöä, ja lakimuutokset on määrä esitellä syksyllä.
OAJ:n viestinnässä nimikkeiden yhtenäistäminen alkaa heti
Luottamusedustajat ovat korvaamaton osa OAJ:n jäsenten edunvalvonnassa. Heidän roolistaan puhutaan paljon esimerkiksi OAJ:n verkkosivuilta löytyvässä työelämäoppaassa ja muistutetaan, että monissa työaikaa ja palkkaa koskevissa kysymyksissä oma luottamusedustaja on paras apu.
Työelämäoppaassa, Opettaja-lehdessä ja muussa ulkoisessa viestinnässä OAJ puhuu jatkossa luottamusedustajista ja pääluottamusedustajista silloinkin, kun kyse on sopimusalasta, jossa nimikettä ei vielä olla muutettu.
– Vaikka muutos vaatii totuttelua niin lukijoilta kuin meiltä viestijöiltä, uskon, että nimikkeen yhtenäistäminen on lopulta kaikille selkeämpää kuin se, että kaikissa teksteissä jouduttaisiin kuljettamaan rinnakkain kahta eri nimikettä. Aloitamme nimikkeiden yhtenäistämisen välittömästi, mutta se vie tietysti oman aikansa, koska luottamusedustajia koskevia sisältöjä on niin paljon, OAJ:n viestintäjohtaja Hanna Ottman kertoo.
Virallisissa yhteyksissä, kuten sopimusten tulkintaa ohjeistavissa luottamusedustajakirjeissä, käytetään jatkossakin niitä nimikkeitä, jotka kyseiseen sopimukseen tai lainsäädäntöön on kirjattu.