Kunta-ala sai raharatkaisun, OAJ tyytyväinen – Opettajille yleisen linjan mukaiset korotukset ja uusi palkkaohjelma

Kunta-alan palkkasopu tuo opettajille yleisen linjan mukaiset korotukset. Uusi palkkaohjelma, joka ei ole irtisanottavissa, tuo tämän päälle vielä 1,8 prosentin lisäkorotuksen. OAJ:n puheenjohtaja on tyytyväinen lopputulokseen ja siihen, että ratkaisuun päästiin neuvottelemalla.

OAJ:n päätavoitteena kunta-alan sopimusneuvotteluissa oli saada jäsenille yleisen linjan mukaiset palkankorotukset sekä jatkoa palkkaohjelmalle, jonka tarkoitus on kuroa umpeen kunnan ja yksityisen sektorin välisiä palkkaeroja.

– Saimme raharatkaisun, joka parantaa jäsentemme ostovoimaa sekä korjaa opettajien palkkojen jälkeenjääneisyyttä. Olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen ja siihen, että sopimus syntyi neuvottelemalla huolimatta hallituksen vientimallilaista, haastavasta taloustilanteesta ja siitä, että KT irtisanoi aiemman palkkaohjelman, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

Uusi palkkaohjelma nostaa opettajia palkkakuopasta

Uusi sopimus on voimassa 34 kuukautta. Palkat nousevat 7,37 prosenttia, ja korotukset ovat sopimuskauden pituuteen suhteutettuna yleisen linjan mukaiset niin tasoltaan kuin kustannusvaikutuksiltaan.

Näiden korotusten päälle tulee vielä uusi palkkaohjelma, jolloin korotukset nousevat yhteensä 9,17 prosenttiin.

– Palkkaratkaisu on yleiskorotuspainotteinen, mikä on jäsentemme kannalta hyvä. Niin sanotun yleisen linjan lisäksi sopimus takaa uuden palkkaohjelman myötä 1,8 prosentin lisäkorotukset sopimuskauden aikana. Näin jatkamme palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamista ja edistämme palkkatasa-arvoa, Murto sanoo.

Aiempi palkkaohjelma olisi ollut irtisanottavissa vielä vuonna 2026.

– Uusi palkkaohjelma on voimassa koko sopimuskauden ajan eikä sitä voida irtisanoa, Murto sanoo.

Sopimus on voimassa helmikuun loppuun 2028

Sopimuskausi päättyy 29.2.2028.

– Helmikuun loppu on jäsentemme kannalta hyvä ajankohta sopimuksen umpeutumiselle, Murto kertoo.

Kunta-alalla hyvä neuvottelemisen ja sopimisen kulttuuri

Julkisuudessa herätti keskustelua KT:n päätös irtisanoa palkkaohjelma sunnuntaina 27. huhtikuuta. Katarina Murto vakuutti tuolloin neuvottelujen uudesta palkkaohjelmasta jatkuvan, ja näin tapahtui.

– Palkkaohjelman irtisanomisesta huolimatta neuvottelujen henki oli hyvä ja ratkaisuhakuinen. Pidän arvokkaana sitä, että KT:n kanssa vallitsee hyvä neuvottelu- ja sopimiskulttuuri, vaikka neuvotteluissa jouduimmekin ratkomaan monia erimielisyyksiä. Ratkaisu muistuttaa myös ammattijärjestöjen merkityksestä ja siitä, että jäsenyys kannattaa, Murto toteaa.

Ratkaisu muistuttaa myös ammattijärjestöjen merkityksestä ja siitä, että jäsenyys kannattaa.

Hänen mukaansa koulutettujen opettajien tekemän työ on tärkeää koko Suomelle. 

– Taloustilanne huolettaa nyt monia. On hyvä muistaa, että ilman opettajia ei olisi myöskään eri alojen ammattilaisia. Hallitus on puoliväliriihessä tehnyt ratkaisuja, joilla se uskoo talouskasvun kiihtyvän. Yritysten pitäisikin nyt alkaa investoimaan kasvun aikaansaamiseksi. Sillä aikaa opettajat kouluttavat myös tulevien vuosikymmenten osaajia.

Uusi kuntasopimus pähkinänkuoressa

  • Kunta-alan uudet virka- ja työehtosopimukset ovat voimassa 1.5.2025–29.2.2028.
  • Palkat nousevat sopimuskaudella 9,17 prosenttia ja kumulatiivisesti 9,49 prosenttia.
  • Korotukset jaksottuvat näin:
    • 1.10.2025 yleiskorotus 53 euroa tai vähintään 2,5 %
    • 1.8.2026 yleiskorotus 2,27 %
    • 1.10.2026 Paikallinen järjestelyerä 0,2 %
    • 1.10.2026 Palkkakehittämisohjelman mukainen paikallinen järjestelyerä 0,4 %
    • 1.4.2027 yleiskorotus 2,0 %
    • 1.4.2027 Paikallinen järjestelyerä 0,4 %
    • 1.4.2027 Palkkakehittämisohjelman mukainen paikallinen järjestelyerä 0,4 %
    • 1.2.2028 Palkkakehittämisohjelman mukainen paikallinen järjestelyerä 1,0 %

OAJ käy jäsentensä kanssa uusien sopimusten yksityiskohtaiset muutokset läpi virtuaalisella keskustelualustalla OAJ Saunassa. Saunaan kirjaudutaan henkilökohtaisella linkillä, joka kannattaa tilata jo ennalta. 

Tilaa linkkisi OAJ Saunaan

Ajankohtaista teemasta Sopimusneuvottelut