Katarina Murto: Mitä enemmän epävarmuutta yhteiskunnassa luodaan, sitä suurempaa turvaa ammattiliitto tuo

Puheenjohtaja Katarina Murto käsitteli OAJ:n valtuuston avauspuheessaan opetus-, kasvatus- ja tutkimusalaan vaikuttavia päätöksiä ja yhteiskunnallisia muutoksia. Hän myös muistutti, että hajauttamalla ja vastakkainasettelua lisäämällä ei rakenneta tulevaisuuden sivistysvaltiota.

 OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto harmitteli puheessaan muun muassa maan hallituksen ristiriitaista päätöksentekoa. Koulutukseen on toisaalta panostettu, mutta siitä on myös leikattu.

– Koulutusketjua ei ole nähty kokonaisuutena, mikä on lyhytnäköistä niin oppimis- kuin koulutustason noston kannalta. Lisäksi hallitus on toteuttanut useita työelämäheikennyksiä, joita on perusteltu työllisyyden parantamisella. Suhdanteet ovat koetelleet Suomea, ja talouskasvu ja työllisyyden nousu karkaavat vain kauemmas.

Murto totesi myös, että kasvuriihessä koulutuksen merkitys talouskasvun ajurina tuntui unohtuneen. 

Korkeakoulujen aloituspaikkoja päätettiin lisätä määräaikaisella rahoituksella, mutta samanaikaisesti korkeakouluilta leikattiin vajaa 120 miljoonaa, josta yli puolet kohdistuu perusrahoitukseen, ja sitä kautta korkeakoulujen mahdollisuuksiin järjestää laadukasta opetusta. 

Kuntien valtionosuuksia leikattiin riihessä 75 miljoonaa euroa, josta merkittävä osa kohdistuu koulutukseen ja kasvatukseen. 

Oppimisen tukeen varatut 100 miljoonaa euroa uhkaavat sulaa tässä kokonaisuudessa, sillä ne eivät ole korvamerkittyä rahaa, kertoo Murto huolestuneena.

Opettajarekisteri ei etene, syytä ei ole kerrottu

Maan hallituksen linjattomuus näkyi puoliväliriihessä täyskäännöksenä. Miljardiluokan verokevennysten ja yhteisöveron alentamisen odotetaan vauhdittavan talouskasvua ja lisäävän muun muassa investointeja. Murto kertoo toivovansa, että näin myös tapahtuu. Suurta epävarmuutta on kuitenkin ilmassa, Murto sanoo.

Miljardiluokan verokevennyksistä huolimatta riihessä ei löytynyt rahaa noin kolmea miljoonaa euroa tärkeään ja pitkään esillä pitämäämme opettajarekisteriin, jotta tässä maassa saataisiin vihdoin tieto koulutettujen ja kelpoisten opettajien määrästä ja riittävyydestä. Rekisterillä varmistettaisiin laadukas opetus ja ylläpidettäisiin alan arvostusta.

Järjestäytyminen tuo turvaa

Murto muistutti, että Suomi on rakennettu vahvasti sopimusyhteiskuntaa kunnioittaen. Päätös ammattiliiton jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistosta osoittaa sen, että sopimusyhteiskunnan, työmarkkinajärjestelmän sekä ammattiliittojen merkitystä ei haluta kunnioittaa. 

Tätä on mahdoton ymmärtää. Olen kuitenkin varma, että opettajat ymmärtävät järjestäytymisen merkityksen ja sen tuoman turvan, sopimusedunvalvonnan, oikeusturvan ja lakipalvelut, tarjoamamme koulutus- ja urapalvelut sekä tuhansien eurojen arvoisen jäsenedut. Kukaan muu kuin OAJ ei olisi neuvotellut opettajille kunta-alalla 9,17 prosentin palkankorotuksia eli yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia ja lisäksi palkkaohjelmaa, sanoo Murto.

Hän myös muistuttaa, että kun työntekijöiden oikeuksia uhataan, on aika puolustaa niitä entistäkin sitkeämmin ja suuremmalla joukolla. 

Liitto on yhtä kuin sen jäsenet, oma yhteisö luo korvaamatonta turvaa muuttuvassa työelämässä, Murto päättää. 

 

Katso valtuuston avauspuhe tästä

 

Uusimmat uutiset ja tiedotteet